Κρουαζιέρα Γραμβούσα - Μπάλος

Σχετικά με Κρουαζιέρα Γραμβούσα - Μπάλος

Α. Περιήγηση στον κόλπο Κισάμου

Aναχωρούμε από το λιμάνι Κισάμου (Καβονήσι) και ταξιδεύουμε για περίπου μία ώρα στον ομώνυμο κόλπο, όπου θα θαυμάσετε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον, που το συνθέτουν απότομα βράχια και πλαγιές, μια θάλασσα απέραντη γαλάζια και κρυφές αμμουδιές. Θα θαυμάσετε επίσης μια μεγάλη σπηλιά, που εκτιμάται ότι ήταν αρχαίο ναυπηγείο (Ταρσανάς). Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας στον κόλπο, εάν είστε τυχεροί, μπορείτε να συναντήσετε τη θαλάσσια χελώνα (Caretta caretta), τη Μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) και τα δελφίνια της περιοχής. Προς το τέλος του κόλπου, θα διαπιστώσετε το εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο, όπου η Κρήτη, με την πάροδο του χρόνου, ανυψώνεται από την δυτική πλευρά της και βυθίζεται αντίστοιχα από την ανατολική της. Το φαινόμενο αυτό δημιουργήθηκε, εξ' αιτίας των καταστρεπτικών σεισμών, που έγιναν το 66μ.Χ. και το 365μ.Χ.. Οι σεισμοί αυτοί, προκλήθηκαν από την μετακίνηση της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική, με αποτέλεσμα, να προκαλέσουν την απότομη ανύψωση του δυτικού τμήματος της Κρήτης κατά 6-9μ. πάνω από τη θάλασσα. Η αρχαία ακτογραμμή, διακρίνεται και σήμερα ως ίχνος πάνω στις βραχώδεις ακτές. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, το γεωλογικό φαινόμενο της ανύψωσης, συνεχίζεται και σήμερα με βραδύτατο ρυθμό. Φθάνοντας στο τέλος του κόλπου, το πλοίο διέρχεται μεταξύ της νησίδας `Αγριας Γραμβούσας και του ακρωτηρίου Βούξα (Τρυπητή). Ήδη, στο σημείο αυτό, θα θαυμάσετε ένα καταπληκτικό τοπίο, αφού στο βάθος δεσπόζουν το Βαλεντί, το Ποντικονήσι, η λιμνοθάλασσα του Μπάλου και η Ήμερη Γραμβούσα. Το πλοίο μας θα καταπλεύσει, μετά από 20 λεπτά περίπου, στην Γραμβούσα ή στην λιμνοθάλασσα του Μπάλου (ανάλογα με το δρομολόγιο που επιλέξατε). Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού ο παιδότοπος του πλοίου -σε όσα πλοία διατίθεται- είναι ανοιχτός και έμπειρο άτομο θα απασχολεί ευχάριστα τα παιδιά σας.

Β. Επίσκεψη στο νησί των πειρατών, την Γραμβούσα

Το πλοίο φθάνει στο λιμενίσκο της Γραμβούσας, όπου θα παραμείνουμε για δύο ώρες περίπου. Η θέση της Γραμβούσας, η Κρητική φύση, οι θρύλοι και το πέρασμα των χρόνων και των καιρών, έχουν συντελέσει ώστε να αποκτήσει μια αύρα μαγική. Χαρακτηριστική είναι η παραλία του νησιού με το μοναχικό, γοητευτικό ναυάγιο. Το περίφημο κάστρο της Γραμβούσας, κτίστηκε από τους Ενετούς το 1579 στο υψηλότερο σημείο του νησιού, στην κορυφή απόκρημνου βράχου, ύψους 137 μ. Περιβάλλεται με τείχος 272 μ., μέχρι του σημείου που ο απότομος βράχος δεν προσφέρει φυσική οχύρωση, έχει σχήμα περίπου τριγωνικό και κάθε πλευρά του έχει μήκος 1χλμ. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Η πανοραμική θέα, η επιβλητικότητα και ο θρύλος του κρυμμένου θησαυρού των πειρατών, σας προκαλούν να το επισκεφθείτε, περπατώντας είκοσι λεπτά περίπου (άνετα παπούτσια απαραίτητα). Εκτός από την επίσκεψή σας στο κάστρο, μπορείτε να κολυμπήσετε στην θαλάσσια περιοχή που είναι το εκκλησάκι των Αγ. Αποστόλων (μεγάλο πανηγύρι γίνεται εκεί κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου, παραμονή των Αγίων Αποστόλων) ή και να παραμείνετε στο πλοίο, για να ξεκουραστείτε και να κολυμπήσετε γύρω απ’ αυτό, χρησιμοποιώντας για την ψυχαγωγία σας και την θαλάσσια τσουλήθρα του. Στο πλοίο μπορείτε να επιστρέψετε όποτε θέλετε, θα πρέπει όμως το αργότερα να είστε μέσα σε αυτό, δέκα λεπτά (10’) πριν από την αναχώρησή του. Μετά την δίωρη περίπου παραμονή σας στη Γραμβούσα, το πλοίο θα αναχωρήσει για τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, όπου και θα καταπλεύσει μετά από είκοσι (20΄) λεπτά περίπου.

Γ. Επίσκεψη στην λιμνοθάλασσα του Μπάλου

Ο Μπάλος είναι στη λίστα με τις καλύτερες παραλίες του κόσμου. Η εξωτική αυτή παραλία-λιμνοθάλασσα, που είναι ένα σπάνιο μνημείο της φύσης, σχηματίζεται μεταξύ της χερσονήσου Γραμβούσας και του ακρωτηρίου Τηγάνι. Όσους ωραίους χαρακτηρισμούς και αν διαβάσετε, όσες εντυπωσιακές φωτογραφίες και αν δείτε για τον Μπάλο!....Τίποτα δεν μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε, αυτό που θα νιώσετε όταν φθάσετε εκεί. Όταν κολυμπήσετε μέσα στα ζεστά, ρηχά, κρυστάλλινα, σμαραγδένια, γαλαζοπράσινα νερά του, όταν χαλαρώσετε στην εκπληκτική, απέραντη αμμουδιά με την ροζ απόχρωση από τα μυριάδες σπασμένα κογχύλια, όταν παρατηρήσετε την φυσική ομορφιά του τοπίου, τα βράχια και τις πλαγιές να υψώνονται πάνω από το κεφάλι σας....! Η παραμονή σας σ'αυτόν τον εξωτικό τόπο, θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες. Tα τελευταία χρόνια, αναγνωρίσθηκε και μελετήθηκε ο πλούτος της ιστορίας και του περιβάλλοντός των περιοχών της Γραμβούσας και του Μπάλου. Η γνώση αυτή και η σπάνια ομορφιά της φύσης τους προσφέρεται σήμερα στον επισκέπτη ως ένα δώρο, που απαιτεί σεβασμό και προστασία. Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Γραμβούσας και του Μπάλου, πέρα από τις ηθικές διαστάσεις που έχει, επιβάλλεται και από ένα αυστηρό εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό καθεστώς προστασίας. Έτσι, δεν επιτρέπεται:

 • Η οποιαδήποτε μορφή ρύπανσης
 • Η μετακίνηση των επισκεπτών, εκτός των οροθετημένων μονοπατιών και του αιγιαλού
 • Η συλλογή πετρωμάτων, απολιθωμάτων, κογχυλιών και αρχαίων ευρημάτων
 • Η συλλογή ζώων και φυτών
 • Η ελεύθερη κατασκήνωση
 • Το άναμμα φωτιάς
 • Το κάπνισμα σε θαμνώδεις και δασώδεις περιοχές
Στο πλοίο μπορείτε να επιστρέψετε όποτε θέλετε, θα πρέπει όμως το αργότερα να είστε μέσα σε αυτό, δέκα λεπτά (10’) πριν από την αναχώρησή του. Καλό σας ταξίδι!!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

 • Το μειωμένο εισιτήριο αντιστοιχεί σε επιβάτες ηλικίας 3-12 ετών.
 • Επιβάτες ηλικίας μέχρι 2 ετών, ταξιδεύουν δωρεάν.
 • Στην τιμή του εισιτηρίου, δεν περιλαμβάνεται το γεύμα στο πλοίο, που εφόσον το επιθυμείτε θα σας στοιχίσει από 7 € περίπου.
 • Τα Self Service - Bar των πλοίων μας, λειτουργούν σε όλη την διάρκεια της κρουαζιέρας και προσφέρουν κρητικά παραδοσιακά φαγητά και άλλες επιλογές (σουβλάκι καλαμάκι, κοτόπουλο με πατάτες, μπριζόλα με πατάτες στο φούρνο, γεμιστά, χωριάτικη σαλάτα, πίτσα, τοστ, σάντουιτς, αναψυκτικά, γλυκά, μπύρες, κρασιά, παγωτά, καφέδες, κλπ.).
 • Πριν αποβιβαστείτε στην Γραμβούσα και στον Μπάλο, εφοδιαστείτε από τα μπαρ των πλοίων μας εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά, σνακ, καφέ, σάντουιτς, είδη θαλάσσης, κλπ. Μπορείτε απίσης να ενοικιάσετε ομπρέλα θαλάσσης με ημερήσιο κόστος 4 ευρώ.
 • Aπό τα εκδοτήριά μας μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας με πιστωτική κάρτα. Επίσης, μπορείτε να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα τις αγορές σας μέσα στα πλοία μας.
 • Καπέλο, αντηλιακό και άνετα παπούτσια είναι απαραίτητα για τις υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Στο λιμάνι της Κισάμου υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ για το αυτοκίνητό σας.
 • Ο Δήμος Κισάμου απαιτεί να πληρώσετε ένα επιπλέον ευρώ για κάθε εισιτήριο στην είσοδο του πλοίου μας, ως ένα ανταποδοτικό τέλος για τους επιβάτες άνω των 13 ετών που που θα επισκεφθούν την λιμνοθάλασσα του Μπάλου.
0.0/5.0

Κριτικές Επισκεπτών