Κρουαζιέρα στο νησί Χρυσή

Σχετικά με Κρουαζιέρα στο νησί Χρυσή

Για τη Χρυσή, τα πλοία μας αναχωρούν από το λιμάνι της Ιεράπετρας. Η Ιεράπετρα, η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης και η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της. Η νήσος Χρυσή (Γαιδουρονήσι) βρίσκεται 9 ναυτικά μίλια περίπου νότια της Ιεράπετρας. Εξαιτίας του απείρου φυσικού κάλλους και του διατηρουμένου οικοσυστήματος, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000. Στο δυτικό και ανατολικό μέρος του νησιού, είναι εμφανής η δραστηριότητα που αναπτύχθηκε κατά την Μινωική εποχή. Στη βορειοδυτική πλευρά, υπάρχει το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, που κατά πάσα πιθανότητα κτίσθηκε το 13ο αιώνα. Βορειοανατολικά της εκκλησίας, υπάρχει μια παλιά αλυκή και το μοναδικό σπίτι του νησιού που είναι κτισμένο πάνω σε αρχαίες εγκαταστάσεις. Νότια και νοτιοδυτικά του Αγ. Νικολάου, υπάρχουν πηγάδια και λαξευτοί τάφοι. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι Ρωμαϊκής εποχής.

Α. ΧΛΩΡΙΔΑ

Η χλωρίδα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία, σε σχέση με μέγεθος του νησιού. Κυριαρχεί ο κέδρος, το θαμνοκυπάρισσο, ο σχίνος, που υπάρχουν σε μορφή θάμνου και δένδρου και αμμόφιλη βλάστηση. Οι κέδροι, έχουν ριζικό σύστημα, που αναπτύσσεται σε ακτίνα τουλάχιστον διπλάσια από το ύψος τους. Εκτός από τις μεγάλες ρίζες τους, μια πολύ μεγάλη ποσότητα λεπτότατων ριζών διαμορφώνουν ένα πυκνό πλέγμα, που συγκρατεί την άμμο. Η Χρυσή διαθέτει μοναδικό στην Ευρώπη καταπληκτικό κεδροδάσος, έκτασης 350 στρεμμάτων με μέσο όρο 14 δένδρα ανά στρέμμα και μέση ηλικία δένδρων 200-300 χρόνια, που καλύπτει περίπου το ¼ του νησιού. Τα δένδρα αυτά, είναι μια σπάνια ποικιλία από κέδρους του Λίβανου, φθάνουν στο ύψος μέχρι και 10μ., ενώ ο κορμός τους έχει διάμετρο μέχρι 1 μέτρο. Ο αριθμός των φυτικών ειδών της Χρυσής, είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με την έκτασή της και αντιστοιχεί στο 1/20 της Κρητικής χλωρίδας. Έχουν καταγραφεί πάνω από 100 είδη φυτών. Τα 13 είναι ενδημικά της Ελλάδας, από τα οποία 5 είναι ενδημικά της Κρήτης και ένα, είναι ενδημικό της Χρυσής, που απαντάται από ολόκληρο τον κόσμο, μόνο στο νησί. Αυτό είναι ένα είδος κολχικού, το Colchicum Costurieri.

Β. ΠΑΝΙΔΑ

Στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Χρυσή, η ποικιλία και οι πληθυσμοί των θαλάσσιων ειδών συνεχώς αυξάνουν, γιατί τα νερά είναι πολύ ρηχά. Τα περισσότερα είδη ζώων του νησιού, έχουν Μεσογειακή εξάπλωση και κανένα δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Η θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta, έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στο νησί, πλην όμως δεν έχει αναφερθεί ωοτοκία. Τέλος, έχουν αναφερθεί συνολικά περισσότερα από 120 είδη πτηνών, στη πλειοψηφία τους μεταναστευτικά, τα οποία ξεκουράζονται στο νησί για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Η Χρυσή, διαθέτει όμορφες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, αβαθείς κόλπους και αμμώδεις ακτές με κελύφη οστράκων, αμέτρητα κογχύλια, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ψιλή χρυσή άμμο και υπέροχα χρώματα, που αντικατοπτρίζουν στη θάλασσα. Γι αυτό το όμορφο και διατηρημένο οικοσύστημα, η Χρυσή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους (NATURA 2000).

Γ. ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ & ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ

Τα βασικά πετρώματα της Χρυσής δημιουργήθηκαν με τη στερεοποίηση λάβας, που εκχύθηκε από υποθαλάσσιο ηφαίστειο, εκατομμύρια χρόνια πριν. Περπατώντας στο νησί, θα εντυπωσιασθείτε από τα χρώματα των πετρωμάτων, που είναι κυρίως γκριζοπράσινα, καστανοκόκκινα, μαύρα κ.λ.π., ενώ το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, καλύπτεται από ψιλή χρυσή άμμο. Τα 49 είδη απολιθώματα (κοράλλια, κογχύλια, πεταλίδες, αχινοί) που έχουν βρεθεί στο νησί, είναι θαλάσσιας προέλευσης. Αποτυπώθηκαν πάνω στα ηφαιστειακά πετρώματα πριν από 350.000-70.000 χρόνια, όταν η Χρυσή ήταν ακόμη βυθισμένη στο νερό. Οι βόρειες ακτές είναι γεμάτες κογχύλια (Μπελεγρίνα, Χατζηβόλακας, Καταπρόσωπο) και κυρίως στην ανατολική πλευρά της βόρειας παραλίας, το πλήθος είναι τόσο μεγάλο, που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

  • Το μειωμένο εισιτήριο αντιστοιχεί σε επιβάτες ηλικίας 3-12 ετών.
  • Επιβάτες ηλικίας μέχρι 2 ετών, ταξιδεύουν δωρεάν.
  • Στην τιμή του εισιτηρίου, δεν περιλαμβάνεται το γεύμα στο πλοίο, που εφόσον το επιθυμείτε θα σας στοιχίσει από 7 € περίπου.
  • Τα Σελφ σέβις-Μπαρ των πλοίων μας, λειτουργούν σε όλη την διάρκεια της κρουαζιέρας και προσφέρουν επιλογές φαγητών, σαλάτες, πίτσα, τοστ, σάντουιτς, αναψυκτικά, γλυκά, μπύρες, κρασιά, παγωτά, καφέδες, κλπ.
  • Πριν αποβιβαστείτε στη Χρυσή, εφοδιαστείτε από τα μπαρ των πλοίων μας εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά, σνακ, καφέ, σάντουιτς, είδη θαλάσσης, κλπ.
  • Μπορείτε να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα τις αγορές σας μέσα στα πλοία μας.
  • Καπέλο, αντηλιακό και άνετα παπούτσια είναι απαραίτητα για τις υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Στο λιμάνι της Ιεράπετρας υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ για το αυτοκίνητό σας.
  • Ο Δήμος Ιεράπετρας απαιτεί να πληρώσετε ένα επιπλέον ευρώ για κάθε εισιτήριο στην είσοδο του πλοίου μας, ως ένα ανταποδοτικό τέλος για τους επιβάτες άνω των 4 ετών που που θα επισκεφθούν την Χρυσή.
0.0/5.0

Κριτικές Επισκεπτών