Κρουαζιέρα στο Κουφονήσι

Σχετικά με Κρουαζιέρα στο Κουφονήσι

Ο Μακρύς Γιαλός είναι ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό, που βρίσκεται 38χλμ νότια από τη Σητεία και 25χλμ ανατολικά από την Ιεράπετρα στα νοτιο-ανατολικά του Νομού Λασιθίου. Το Κουφονήσι ή νήσος Λευκή βρίσκεται στο Λιβυκό πέλαγος, στο Νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης, νότια του νομού Λασιθίου, σε απόσταση 3,5 ναυτικά μίλια Νότια-Νοτιοανατολικά από το ακρωτήρι Γούδουρα και 10 ναυτικά μίλια Νοτιοανατολικά από το Μακρύ Γιαλό. Είναι η μεγαλύτερη από ένα σύμπλεγμα νησίδων και βραχονησίδων (Κουφονήσι, Μακρουλό, Στρογγυλό, Τράχηλα και Μάρμαρα), με ξεχωριστή ιστορία και περιβάλλον. Έχει μήκος 6χλμ περίπου, πλάτος 5,5χλμ και καταλαμβάνει έκταση 4,26τ.χλμ.

Το Πειρατικό πλοίο μας «ΕΥΔΟΚΙΑ», μήκους 26μ και χωρητικότητας 150 επιβατών, αναχωρεί από τον Μακρύ Γιαλό με κατεύθυνση το Κουφονήσι. Aκούγοντας ευχάριστη μουσική, ταξιδεύουμε στα γαλαζοπράσινα νερά του Λιβυκού Πελάγους και αγκυροβολούμε σε σημείο της διαδρομής για να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά. Στο ανοικτό κατάστρωμα του πλοίου, προσφέρεται ψυχαγωγία για τα παιδιά σας από ανιματέρ. Τα παιδιά ζουν μια θαυμαστή πειρατική περιπέτεια συμμετέχοντας σε διάφορα παιχνίδια, όπως το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, πόλεμος με νεροπίστολα, ζωγραφική προσώπου κα. Το Σελφ σέβις-Μπαρ του πλοίου είναι ανοικτό σε όλη τη διάρκεια της κρουαζιέρας, για να μπορείτε να απολαύσετε ένα ευχάριστο γεύμα με δροσερή σαλάτα, συνοδευόμενο από κρασί, αναψυκτικά, καφέ, παγωτά κ.α. Πλησιάζοντας στο νησί, θαυμάζουμε τις ακτές του με τα πολλά κοιλώματα, τις σπηλιές και τους πανέμορφους κόλπους, που η θάλασσα σχημάτισε στα μαλακά πετρώματά του. Το νησί περικλείεται από 36 φανταστικές παραλίες, με ψιλή άσπρη και χρυσή άμμο και πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά. Μερικές απ’ αυτές, όπως ο Ασπρουλός, η Χιλιαδερφιά, ο Φάρος και η Ανεμερτιά δίπλα στο Ρωμαϊκό θέατρο, θα μπορούσαν να πλασαρισθούν στις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης. Πριν από πολλά χρόνια, στη Χιλιαδερφιά αγκυροβόλησε για μια εβδομάδα Αγγλική θαλαμηγός, με επιβάτες τον Κάρολο της Αγγλίας και την πριγκίπισσα Νταιάνα. Το πλοίο αγκυροβολεί σε επιλεγμένη παραλία του νησιού ανάλογα με τον καιρό και γίνεται η αποβίβαση με βάρκα.

Η βλάστηση που επικρατεί είναι χαμηλή, θαμνώδης και στεπική με σπάνια για τον ελληνικό και κρητικό χώρο είδη. Εάν θέλετε να περπατήσετε, να έχετε υπόψη σας ότι το νησί δεν είναι παντού προσβάσιμο, ενώ καλό θα είναι να φοράτε απλά αθλητικά παπούτσια, καπέλο και να έχετε εφοδιασθεί με αντηλιακό. Το Κουφονήσι, είναι πολύ σημαντικός τόπος ξεκούρασης και διατροφής για δεκάδες είδη μεταναστευτικών πουλιών. Από τα αναπαραγόμενα είδη, πέρα από τον κοινό ασημόγλαρο, ξεχωρίζουν διάφορα θαλασσοπούλια, αλλά και αρπακτικά. Από τα υπόλοιπα ζώα, η αιγαιοσαύρα είναι αυτή που ξεχωρίζει και λιάζεται πάνω στα λευκά πετρώματα. Το σημερινό όνομα «Κουφονήσι», οφείλεται στα πολλά κοιλώματα και τις σπηλιές που έχουν δημιουργηθεί από τη θάλασσα και τη βροχή, σμιλεύοντας τα μαλακά πετρώματα. Κατά την παραμονή σας, μπορείτε να θαυμάσετε την ομορφιά των λευκών πετρωμάτων, δίπλα στο απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού πελάγους και να απολαύσετε την ηρεμία της φύσης, κολυμπώντας στα γαλανά νερά του. Οι εναλλαγές του τοπίου διατηρούν σε εγρήγορση το μάτι, μεταφέροντας το βλέμμα από τις απότομες βραχώδεις ακτογραμμές, στις σπηλαιώσεις των λευκοκίτρινων πετρωμάτων και τις μεταβαλλόμενες αμμοθίνες. Το νησί δεν κατοικείται σήμερα, αλλά είναι γεμάτο από ερείπια ανθρώπινης δραστηριότητος, που αρχίζει από τους Πρωτομινωικούς χρόνους και φθάνουν μέχρι τα μεταβυζαντινά χρόνια. Οι ντόπιοι αρέσκονται να αποκαλούν το Κουφονήσι, ως την Δήλο της Κρήτης, λόγω των σημαντικών αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί. Ανάμεσα στα άλλα και ένα λίθινο θέατρο, το νοτιότερο αρχαίο θέατρο της Ευρώπης, χωρητικότητας 1000 θέσεων και ένας σημαντικός οικισμός, που λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν κατά την αρχαιότητα. Επίσης ήλθε στο φώς μια μεγάλη έπαυλη, από την οποία σώζονται οκτώ (8) δωμάτια και ένα άλλο σπίτι στον οικισμό με 16 δωμάτια.

Όμως, το σημαντικότερο ίσως όλων των κτιρίων, είναι ένα ρωμαϊκό κτίριο δημόσιων λουτρών, που χρησιμοποιήθηκε από τον 1ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. με εμφανή δείγματα πολυτελούς διακόσμησης. Οι αρχαιολογικοί χώροι προσωρινά δεν είναι διαθέσιμοι. Κατά την αρχαιότητα, ήταν σημαντικό σημείο αλιείας σπόγγων και επεξεργασίας της πορφύρας, του γνωστού γαστερόποδου, από το οποίο έβγαζαν το περιζήτητο χρώμα των αρχαίων και των βυζαντινών, την πορφύρα. Το νησί είχε και στρατηγική σημασία λόγω θέσης και διεκδικήθηκε από τους κατοίκους της Ιτάνου και της Ιεράπετρας. Τελικά το κέρδισε η Ίτανος. Ακόμα στο νότιο τμήμα του νησιού, βρέθηκε ένας ναός που γλύτωσε και δεν συντηρήθηκε χιλιάδες χρόνια μέχρι το 1920 που καταστράφηκε ολοσχερώς, για να χτισθεί ένας σύγχρονος φάρος. Έχουν βρεθεί μεγάλα κομμάτια από το λατρευτικό άγαλμα του ναού και πολλά μικρότερα έχουν εντοιχισθεί στο φάρο. Στις αρχές των βυζαντινών χρόνων το νησί ήταν ησυχαστήριο μοναχών, οι οποίοι χάραζαν μορφές αγίων και επιγραφές στη Λατινική γλώσσα, σε σπηλιές που βρίσκονται στη δυτική ακτή. Τέλος στα βόρεια του νησιού, υπάρχει το όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών της περιοχής. Σήμερα, το νησί αποτελεί καταφύγιο των ψαράδων στους δυνατούς ανέμους και τη θαλασσοταραχή του Λιβυκού. Τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίσθηκε και μελετήθηκε ο πλούτος της ιστορίας και του περιβάλλοντός του. Η γνώση αυτή και η ομορφιά του νησιού προσφέρονται σήμερα στον επισκέπτη, ως ένα δώρο, που απαιτεί σεβασμό και προστασία. Έτσι, δεν επιτρέπεται:

 • Η οποιαδήποτε μορφή ρύπανσης
 • Η συλλογή πετρωμάτων, απολιθωμάτων, κογχυλιών, αρχαίων ευρημάτων και φυτών
 • Η σύλληψη ζώων
 • Το άναμμα φωτιάς
 • Η οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στην προστασία του οικοσυστήματος και των αρχαιολογικών χώρων

Απολαύστε την εμπειρία της ανακάλυψης αυτού του υπέροχου παραδείσου…

Στο πλοίο μπορείτε να επιστρέψετε όποτε θέλετε, θα πρέπει όμως το αργότερο να είστε μέσα σε αυτό, δέκα λεπτά (10’) πριν από την αναχώρησή του. Καλό ταξίδι και καλή διασκέδαση!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

 • Το μειωμένο εισιτήριο αντιστοιχεί σε επιβάτες ηλικίας 3-12 ετών.
 • Επιβάτες ηλικίας μέχρι 2 ετών, ταξιδεύουν δωρεάν.
 • Στην τιμή του εισιτηρίου, δεν περιλαμβάνεται το γεύμα στο πλοίο, που εφόσον το επιθυμείτε θα σας στοιχίσει από 7 € περίπου.
 • Το Σελφ σέρβις-Μπαρ του πλοίου μας, λειτουργεί σε όλη την διάρκεια της κρουαζιέρας και προσφέρει επιλογές φαγητών σαλάτα, τοστ, σάντουιτς, αναψυκτικά, γλυκά, μπύρες, κρασιά, παγωτά, καφέδες, κλπ.
 • Πριν αποβιβαστείτε στο Κουφονήσι, εφοδιαστείτε από τα μπαρ των πλοίων μας εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά, σνακ, καφέ, σάντουιτς, είδη θαλάσσης, κλπ.
 • Από το μπαρ του πλοίου, μπορείτε να ενοικιάσετε ομπρέλα θαλάσσης, με ημερήσιο κόστος 4 ευρώ.
 • Έχετε τη δυνατότητα να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα τις αγορές σας μέσα στο πλοίο μας.
 • Καπέλο, αντηλιακό και άνετα παπούτσια είναι απαραίτητα για τις υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Στο λιμάνι του Μακρύ Γιαλού υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ για το αυτοκίνητό σας.
0.0/5.0

Κριτικές Επισκεπτών