Τα Χανιά αποτέλεσαν την πρώτη πρωτεύουσα της Κρήτης, και κατάφεραν να διαιωνίσουν την ιστορική τους παρακαταθήκη στο πέρασμα των χρόνων με τον βενετσιάνικο φάρο να αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Αποτελούν την πρωτεύουσα του νομού και βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού με σημαντική εμπορική, επικοινωνιακή και οικονομική δραστηριότητα, κυρίως λόγω του λιμανιού της Σούδας αλλά και του αεροδρομίου που υπάρχει στην περιοχή του Ακρωτηρίου.

Η πόλη των Χανίων κατακλύζεται από έναν μεγάλο αριθμό κτιρίων και μνημείων που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα διάφορων εποχών. Ο Μινωικός πολιτισμός προσέφερε μοναδικά ταφικά μνημεία και κεραμικά αντικείμενα, ενώ Ενετοκρατία και Τουρκοκρατία χάραξαν βαθιά τα σημάδια τους στα κτιριακά συγκροτήματα της πόλης. Περίτεχνοι στολισμένοι οικισμοί, πλακόστρωτα σοκάκια, θησαυροί Ελληνιστικής -και όχι μόνο- περιόδου, ναοί επιβλητικής τεχνοτροπίας, τουρκικά λουτρά και τεμένη, είναι μερικά ενδεικτικά δείγματα της πλούσιας ιστορίας και των μνημείων του νησιού.

Παλλάς

Εστιατόρια

Φρούριο Απτέρα

Αξιοθέατα

Ημερήσια Πειρατική Κρουαζιέρα

Δραστηριότητες

Η Παλιά Πόλη αποτελεί αναμφίβολα μία από τις ομορφότερες συνοικίες της Μεσογείου, αποτελώντας το σημαντικότερο αξιοθέατο του νομού και κεντρίζοντας το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη. Οι οικισμοί που υπάρχουν στα στενά της σοκάκια συνδυάζουν δείγματα των πολιτισμών εκείνων που κατείχαν ανά περιόδους το νησί της Κρήτης, ενώ ο λόγος του Καστελίου εικάζεται ότι κατοικείται από την Νεολιθική εποχή. Τα μουσουλμανικό στοιχεία της πόλης είναι έντονα στην περιοχή της Σπλάντζιας με τον περίφημο πλάτανο στην πλατεία, τις γραφικές ταβέρνες, αλλά και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Στην παραθαλάσσια πλευρά της πόλης βρίσκονται τα Βενετσιάνικα νεώρια και το μεγάλο Αρσενάλι, που σήμερα πλέον φιλοξενούν τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, αντίστοιχα. Στο ίδιο σημείο υπάρχει και η δυνατότητα μεταφοράς στα νησιά των Αγίων Θεοδώρων με διάφορα τουριστικά πλοιάρια. Αξιοσημείωτα επίσης μέρη αποτελεί το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων, τα “Μαχαιράδικα” με παραδοσιακά κρητικά μαχαίρια, και η Εβραϊκή συνοικία της πόλης με την τοπική συναγωγή. Τέλος, στο λιμάνι των Χανίων δεσπόζει το ιστορικό Κάστρο του Φιρκά που λειτουργεί ως Ναυτικό Μουσείο, το μέρος στο οποίο υψώθηκε η Ελληνική σημαία τον Σεπτέμβριο του 1913 και σήμανε την ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Νυχτερινή Ζωή

Αφήνοντας πίσω τα φυσικά κάλλη του τόπου, η πλούσια ιστορία και παράδοση των Χανίων δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην έντονη νυχτερινή ζωή της πόλης. Κατά μήκος του λιμανιού της πόλης βρίσκεται πλήθος από καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχουν και διάφορα κοσμοπολίτικα μπαρ που λειτουργούν έως και τις πρώτες πρωινές ώρες. Το καλοκαίρι η πόλη αλλά και ολόκληρος ο νόμος των Χανίων σφύζουν από ζωή, με μέρη όπως ο Πλατανιάς και η Αγία Μαρίνα να διαθέτουν πλήθος από τουριστικές μονάδες σε παραθαλάσσιες περιοχές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι θερινοί μήνες στα Χανιά καλύπτουν κάθε είδους διασκέδαση και αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο, καθώς αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Οικολογικό Δίκτυο

Τα Χανιά προσφέρουν για εξερεύνηση πολλούς ορεινούς όγκους σπάνιας ομορφιάς, ενώ οι λάτρεις φυσικών τοπίων και του υδάτινου στοιχείου, θα απολαύσουν τα καταγάλανα νερά -οργανωμένων και μη- παραλιών στο Βόρειο μέρος του νομού ή την χλωρίδα που υπάρχει στην νότια πλευρά του. Οι κρυστάλλινες παραλίες στο Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα, τα επιβλητικά Λευκά Όρη, αλλά και το διάσημο Φαράγγι της Σαμαριάς αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος για ποικίλες εξωτερικές δραστηριότητες και τοπικές εκδηλώσεις, μέσω των πολυάριθμων τουριστικών καταλυμάτων που υπάρχουν σε αυτόν. Η οικολογική σημασία και τα ενδημικά είδη που υπάρχουν στον νομό αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα των Χανίων, εντάσσοντας διάφορα εξ’ αυτών στο δίκτυο Natura 2000. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η λίμνη Κουρνά που αποτελεί την μοναδική λίμνη γλυκού νερού στο νησί και υποβοηθάει στην τροφοδοσία δύο νομών με πόσιμο νερό.

Το κλειστό οικοσύστημα της περιοχής έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό υδροβιότοπο, ενώ ενδεικτικές δραστηριότητες αποτελούν ο περίπατος, η κολύμβηση, και το ποιοτικό φαγητό στις ντόπιες ταβέρνες. Στην βορειοδυτική ακτογραμμή του νομού υπάρχει η λιμνοθάλασσα του Μπάλου και το νησί των πειρατών, η Γραμβούσα, τα οποία διαθέτουν παραλίες μοναδικής ομορφιάς με τους ντόπιους να προσφέρουν τους καλοκαιρινούς μήνες καθημερινές κρουαζιέρες χαλάρωσης και ηρεμίας.

Σημεία Ενδιαφέροντος

Στην νότια πλευρά των Χανίων και κοντά στην Χώρα Σφακίων υπάρχει το φημισμένο μεσαιωνικό κάστρο Φραγκοκάστελλο, το οποίο είναι γνωστό για τους Δρουσουλίτες, ένα φαινόμενο που παρατηρείται την άνοιξη και περιλαμβάνει την εμφάνιση σκιών από τους αντάρτες που σκοτώθηκαν στο κάστρο τον Μάϊο του 1828 κατά την διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης.

Σε αντίθεση με το ερειπωμένο πλέον κάστρο και κοντά στο Ελαφονήσι, βρίσκεται ανέγγιχτη από την χρόνο η Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας. Χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου παραμένει σε λειτουργία εδώ και εκατοντάδες χρόνια από φιλόξενους μοναχούς, ενώ κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου πλημμυρίζει από κόσμο αφού λαμβάνει χώρα το μεγάλο προσκύνημα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Επίσης εντυπωσιακό μοναστήρι αποτελεί και η Μονή της Αγίας Τριάδας, γνωστή και ως Μονή Τζαγκαρόλων, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Ακρωτηρίου και διαθέτει μοναδικού κάλους αναγεννησιακή αρχιτεκτονική. Μέχρι και σήμερα συμβάλει σημαντικά στα εκκλησιαστικά, οικονομικά, και φιλανθρωπικά δρώμενα των Χανίων, ενώ αξιοσημείωτη είναι η παραγωγή κρασιού, λαδιού και μελιού από τις βιολογικές καλλιέργειες της μονής.

Κρουαζιέρα Γραμβούσα - Μπάλος

Δραστηριότητες

Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Αξιοθέατα

Τάφοι Των Βενιζέλων

Αξιοθέατα