Το Ηράκλειο είναι η πολυπληθέστερη και μεγαλύτερη πόλη του νησιού με έντονη διοικητική και οικονομική δραστηριότητα σε τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, και οι ακαδημαϊκές σπουδές. Η πρόσβαση στην πόλη του Ηρακλείου είναι εφικτή μέσω του λιμανιού του με συχνά δρομολόγια προς διάφορους προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ διαθέτει επίσης και το Διεθνές Αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”, το οποίο κατακλύζεται από επιβάτες και πτήσεις εσωτερικού/εξωτερικού όλον τον χρόνο.

Οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη γίνονται με ταξί ή με τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων, ενώ σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι βρίσκεται και ο υπεραστικός σταθμός λεωφορείων ΚΤΕΛ που πραγματοποιεί τακτικά δρομολόγια εκτός πόλεως και νομού. Η σημερινή πόλη του Ηρακλείου παρέχει όλες τις απαραίτητες ανέσεις στους επισκέπτες της μέσω πολυτελών αλλά και προσιτών ξενοδοχειακών μονάδων, με την διοργάνωση οργανωμένων εκδρομών και τουριστικών πακέτων από πολυπληθή ταξιδιωτικά πρακτορεία να γίνεται σε καθημερινή βάση.

Lato Boutique Hotel

Ξενοδοχεία

Dish Bar

Εστιατόρια

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Αξιοθέατα

Το Ηράκλειο είναι παγκοσμίως γνωστό για την ακμή του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού πριν 5000 χρόνια, που δεν είναι φυσικά άλλος από τον Μινωικό Πολιτισμό. Το ξακουστό παλάτι της Κνωσού προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σε κάθε επισκέπτη, ξεκινώντας και τη ζωή στο λιμάνι της στον αργότερα Βυζαντινό Χάνδακα. Η μεταγενέστερη Ενετοκρατία άφησε πίσω της διάφορα μνημεία και κτίρια, όπως τα Ενετικά τείχη και το φρούριο της θάλασσας (Κούλε), ενώ η Τουρκοκρατία και ο μεγάλος σεισμός του 1856 οδήγησαν στην αναδιάταξη δρόμων, σπιτιών, αλλά και στην υιοθέτηση νεοκλασικών στοιχείων που διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Η Φαιστός στο νότιο μέρος του νησιού με την σειρά της, αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο ανάκτορο του Μινωικού Πολιτισμού, στο οποίο βρέθηκε και ο αντίστοιχος δίσκος με το πιο γνωστό δείγμα ιερογλυφικής μινωικής γραφής, ενώ σημαντικά ευρήματα όπως αρχαία νομίσματα και πλάκες με επιγραφές από την αρχαιότερη νομοθεσία της Ευρώπης έχουν βρεθεί και στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας.

Μουσεία & Πολιτιστικά Δρώμενα

Κοντά στην κεντρικότερη πλατεία του Ηρακλείου, την Πλατεία Ελευθερίας, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου που αποτελεί το μοναδικό μουσείο στον κόσμο με μια μόνιμη και πλούσια έκθεση με ευρήματα γύρω από τον Μινωικό Πολιτισμό. Ιδιαίτερη μνεία αποτελούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης το οποίο στεγάζει αντικείμενα από την νεότερη ιστορία και παρέχει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα για το κοινό.

Ο πολιούχος του Ηρακλείου δεσπόζει στον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Αγίου Μηνά, έχοντας δίπλα του το μουσείο Χριστιανικής Τέχνης που στεγάζεται στον ενετικής περιόδου ναό της Αγίας Αικατερίνης.

Στην Πλατεία Λιονταριών λειτουργεί επίσης η Βικελαία Βιβλιοθήκη, ένα πολιτιστικό μόρφωμα που έχει αναλάβει τον ρόλο της δημοτικής βιβλιοθήκης, αλλά παράλληλα συμβάλλει ενεργά στην διοργάνωση επιστημονικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Σε κοντινή σχετικά απόσταση από την πόλη του Ηρακλείου (περίπου 15χλμ) βρίσκεται το Μουσείο Καζαντζάκη, το οποίο διαθέτει σπάνια χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα, αποσκοπώντας να διασώσει την μνήμη του και να τονίσει την επιρροή του στην εκπαίδευση εντός και εκτός συνόρων της χώρας. Το καλοκαίρι από την άλλη, διοργανώνονται διάφορα φεστιβάλ μουσικής και χορού με ντόπιους αλλά και ξένους καλλιτέχνες, στα Ενετικά τείχη της πόλης ή/και εκτός πόλης σε μέρη όπως η παραλία στα Μάταλα και το χωριό Χουδέτσι. Αντίστοιχα, στο Φόδελε λειτουργεί το Μουσείο Δομήνικου Θεοτοκόπουλου με ενδεικτικούς πίνακες και το εργαστήρι ζωγραφικής του El Greco, πλήρως αναστηλωμένο και με υλικό προσβάσιμο σε 5 διαφορετικές γλώσσες.

Αξιοθέατα

Η 25ης Αυγούστου είναι ο κυριότερος πεζόδρομος που ενώνει το παλιό λιμάνι της πόλης με την πλατεία Λιονταριών και κατέχει πλήθος τουριστικών μαγαζιών και ταξιδιωτικών πρακτορείων δίπλα του έχει πλακόστρωτα στενάκια με πολλά μεζεδοπωλεία. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Τίτου, ένα κόσμημα αιώνων δίπλα από την Ενετική Λότζια, όπου τώρα είναι το δημαρχείο Ηρακλείου. Η πλατεία Λιονταριών από την άλλη, είναι αναμφίβολα το κέντρο της πόλης με την διάσημη Κρήνη του Μοροζίνι να κοσμεί την πλακόστρωτη οδό.

Εδώ βρίσκονται τα πιο εμπορικά μαγαζιά και αρκετές επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός από καφετέριες και εστιατόρια για όλα τα γούστα. Εναλλακτικά μέρη για επίσκεψη αποτελούν η κεντρική Αγορά που καταλήγει στην πλατεία Κορνάρου, στα οποία ντόπια μαγαζάκια προσφέρουν ντόπιους μεζέδες και αναμνηστικά χειροποίητα δώρα, ενώ υπάρχουν και ταβέρνες με ρακάδικα.

Διασκέδαση στο Ηράκλειο

Όσον αφορά την διασκέδαση και την νυχτερινή ζωή, δεκάδες μπαρ, πολυτελή εστιατόρια και οικογενειακές ταβέρνες βρίσκονται διάσπαρτα σε κάθε γωνιά της πόλης, με τα τελευταία να συνοδεύονται από μουσικές επιδείξεις ντόπιων καλλιτεχνών με παραδοσιακά όργανα. Το κέντρο της πόλης διαθέτει όλους τους τύπους των εμπορικών μαγαζιών με το ωράριο λειτουργίας τους να είναι συνεχόμενο εκτός Δευτέρας, Τετάρτης και Σαββάτου όπου δεν λειτουργούν τις απογευματινές ώρες.

Ξεχωριστή θέση στην καρδιά των επισκεπτών κατέχει εδώ και πολλά χρόνια η περιοχή της Χερσονήσου, καθώς προσφέρει πεντακάθαρες θάλασσες σε απόσταση ανάσας από μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία. Αντίστοιχη εύνοια χαίρουν και τα Μάλια, με την πόλη και τα διαμερίσματά της να γεμίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες από νεαρούς τουρίστες, οι οποίοι διασκεδάζουν μέχρι πρωίας στα μπαρ και στα στενά σοκάκια της πόλης.

Η βόρεια ακτογραμμή του νομού Ηρακλείου είναι πλούσια σε παραλίες και φυσικά κάλλη χωρίς να θυσιάζει το παραμικρό σε τουριστικές παροχές. Η παραλία της Αγίας Πελαγίας δυτικά της πόλης του Ηρακλείου μπορεί να είναι μια μικρού μήκους στενή λωρίδα αμμουδιάς, αλλά τα καταγάλανα νερά της και οι παραδοσιακές ταβέρνες καταπλήσσουν τον κάθε επισκέπτη. Το χωριό της Αγίας Πελαγίας είναι αμφιθεατρικά χτισμένο πάνω σε πολλά στρώματα πετρωμάτων, προσφέροντας ένα απαράμιλλης άγριας ομορφιάς τοπίο. Στην ανατολική πλευρά της πόλης αντίθετα, βρίσκονται οι Γούβες που διαθέτουν μια μεγάλη ακτογραμμή και πλήθος από βραχώδεις και απόμακρες παραλίες για ιδιωτικότητα, αλλά και οργανωμένες αμμώδεις πλαζ με ξενοδοχεία σε κοντινή πάντα απόσταση.

Η νότια πλευρά του νομού συγκεντρώνει μερικές μαγευτικές τοποθεσίες, όπως είναι το παραθεριστικό κέντρο της Αγίας Γαλήνης. Το χωριό είναι χτισμένο σε ένα μικρό λόφο με γραφικό λιμάνι που μπορεί να φιλοξενήσει μικρά σκάφη αναψυχής και ιστιοπλοϊκά, ενώ τα σπίτια των ντόπιων είναι χτισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε δημιουργούν ένα λαβύρινθο από σοκάκια. Λίγο πιο νότια υπάρχει και η παραλία του Κομμού με την χρυσή άμμο και τους φυσικούς αμμόλοφους, η οποία και προστατεύεται λόγω των χελωνών καρέτα-καρέτα που συρρέουν στην μήκους δύο χιλιομέτρων ακτογραμμή της. Εκτός από τις παραλίες του Ηρακλείου, ιδιαίτερο φυσικό κάλλος συγκεντρώνει η Λίμνη του Ζαρού, που δημιουργήθηκε μετά από τεχνητή παρέμβαση σε μια καταπράσινη κοιλάδα στους πρόποδες του όρους Ψηλορείτη. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την χλωρίδα και την πανίδα της λίμνης, ενώ η περιοχή είναι πασίγνωστη και για το φυσικό μεταλλικό νερό “Ζαρός” από τις πηγές Βοτόμου.

Τέλος, σε ένα δύσβατο και απομονωμένο μέρος του Ψηλορείτη κείτεται το παρθένο δάσος του Ρούβα, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο σε έκταση πρινοδάσος στην Ευρώπη. Η αισθητική και οικολογική αξία του τόπου είναι μεγάλη όσον αφορά την ποικιλομορφία των φυτών και την ύπαρξη ενδημικών πτηνών, συμπεριλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του δάσους στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών NATURA 2000.

Ψαρομούρα

Παραλίες

Κρήνη Morosini

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Διασκέδαση στο Ηράκλειο

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ