Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια μικρή αλλά γραφική πόλη με απαράμιλλες ομορφιές στην βορειοανατολική ακτογραμμή της Κρήτης, η οποία αποτελεί και την πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης αφορούν ανακατασκευές κτιρίων και υψωμάτων από τους Ενετικούς χρόνους, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ύπαρξη της λιμνοθάλασσας της Βουλισμένης, η οποία περιτριγυρίζεται από αρχαίους αλλά και αστικούς μύθους.

Ο νομός Λασιθίου ενδείκνυται για λάτρεις της φύσης και εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, σπήλαια και ελαιώνες, ενώ παράλληλα έρχεται με μεγάλη παράδοση στην παροχή υψηλής ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών. Ξενοδοχειακές μονάδες διεθνούς φήμης βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα σημεία του νομού, προκειμένου να προσφέρουν ηρεμία και ξεκούραση στους επισκέπτες του νησιού. Ξεχωριστό ρόλο σε αυτό παίζει η Ελούντα, από την οποία μπορείς να αντικρύσεις την Σπιναλόγκα και το Βενετσιάνικο κάστρο της, ένα νησί που έμεινε στην ιστορία ως ο τόπος εξορίας των λεπρών.

Sitia Beach City Resort & Spa

Ξενοδοχεία

Vai Restaurant and Cafe – Vai Palm Beach

Εστιατόρια

Φρούριο Σπιναλόγκας

Αξιοθέατα

Ο παραλιακός δρόμος εκτείνεται κατά μήκος του Αγίου Νικολάου και σφύζει από ζωή τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Πολυάριθμα καταστήματα, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, αλλά και ξενοδοχεία προσφέρουν όλες τις απαραίτητες ανέσεις αλλά και ότι άλλο επιθυμήσει ο επισκέπτης. Ο παλαιός φάρος και η εκκλησία των Αγίων Πάντων στα κοντινά νησάκια στολίζουν τον κόλπο της πόλης, ενώ μια ευρωπαϊκών προδιαγραφών μαρίνα φιλοξενεί καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου σκάφη ιδιωτών και καΐκια ψαράδων.

Στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου επικρατεί μια μοναδική ατμόσφαιρα ηρεμίας και χαλάρωσης χάρη στην προσεγμένη φωταγώγησή των πεζόδρομών του, αλλά και στην αρχιτεκτονική των σπιτιών του. Μια βόλτα αρκεί για να περιηγηθείτε ανάμεσα σε μεσαιωνικά μνημεία και να νιώσετε την ζεστή φιλοξενία των Κρητικών σε ένα από τα πολυάριθμα παραδοσιακά τσιπουράδικα.

Ιστορία και Πόλεις Ορόσημο

Ο νομός Λασιθίου διαθέτει μερικές από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαιότητας και της Μινωικής Περιόδου, με το Δικταίο Άντρο κατά την Ελληνική μυθολογία να έχει φιλοξενήσει στα σπλάχνα του την γέννηση του Δία, αλλά και τα ανάκτορα της Ζάκρου να αποτελούν το πιο γνωστό στίγμα Μινωικού Πολιτισμού στην περιοχή. Σημάδια Μινωικών οικισμών βρέθηκαν επίσης και στις πόλεις Φέρμα και Μύρτος. Αντίθετα, τουριστικά θέρετρα και τοπικές ταβέρνες έχουν αντικαταστήσει άλλες αρχαίες πόλεις, όπως στην περίπτωση του χωριού Ίστρον, ενώ η πόλη Λατώ φιλοξενεί ακόμα ένα αρχαίο Ιερό και την Αγορά με το Πρυτανείο.

Όσον αφορά την νεότερη ιστορία, η Ιεράπετρα διαθέτει έντονα σημάδια της Οθωμανικής Περιόδου, προσφέροντας στο κοινό ένα Μεσαιωνικό Τζαμί, έναν μιναρέ, μια ανακατασκευασμένη κρήνη, και μια επιβλητική μαρμάρινη πλάκα με επιγραφές από το Κοράνι. Στην ίδια πόλη βρίσκεται και το κάστρο Καλές που φημολογείται ότι χτίστηκε είτε από τον πειρατή Ενρίκο Πεσκατόρε ή από τους Ενετούς για την προστασία της πόλης, το οποίο έχει διασωθεί σε ικανοποιητική κατάσταση και λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Αφήνοντας πίσω τις πόλεις του νομού Λασιθίου και περιπλανώμενοι στο Οροπέδιο Λασιθίου, μπορείτε να θαυμάσετε ένα μεγάλο πλήθος από πετρόχτιστους ανεμόμυλους πολιτιστικής κληρονομιάς, κατά πολλούς το πρώτο αιολικό πάρκο της Ευρώπης, σε μια γραφική πεδιάδα που περιτριγυρίζεται από ψηλά όρη και ορεινά χωριουδάκια.

Παραλίες και Εξωτικοί Προορισμοί

Η παραλία στην Πλάκα βρίσκεται μόλις 16χλμ από τη πόλη του Άγιου Νικολάου και αποτελεί μία από τις πιο καλά οργανωμένες παραλίες στην Ελούντα με πλήθος εγκαταστάσεων, ενώ η παραλία καθ’ αυτή διαθέτει βότσαλο και θέα στο νησί της Σπιναλόγκας. Στην κεντρική βόρεια ακτογραμμή του νομού ξεχωρίζει η παραλία Μόχλου με τον ομώνυμο οικισμό να προσφέρει πλήθος από ταβέρνες και εστιατόρια, στα οποία συχνά πυκνά παραβρίσκονται και διάσημοι θαμώνες. Αντίθετα, στην ανατολική πλευρά του νομού υπάρχει η παραλία του Κουρεμένου που ενδείκνυται για καταδύσεις χάρη στον πλούσιο βυθό της, αλλά και για ιστιοσανίδα λόγω των έντονων ανέμων της περιοχής. Δεν λείπουν ωστόσο και τα τοπικά beach bar, που αποσκοπούν στην παροχή μιας εναλλακτικής μορφής διασκέδασης για τους επισκέπτες της.

Προορισμό εξωτικής ομορφιάς με προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας αποτελεί το νησί Χρυσή ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι. Τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται συνεχώς ημερήσιες κρουαζιέρες για την προσωρινή απόλαυση των κρυστάλλινων νερών του νησιού και του κεδρόδασους, καθώς δεν επιτρέπεται η μόνιμη κατοίκιση στο νησί και δεν υπάρχουν ξενοδοχειακά καταλύματα. Ένας ακόμα ξεχωριστός προορισμός νότια του Λασιθίου είναι το Κουφονήσι -γνωστό και ως Λεύκη- στο οποίο η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά μέσω των πλοιαρίων της γραμμής. Η νήσος αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό λιμάνι στο μακρινό παρελθόν, ενώ ανασκαφές ανέδειξαν ένα αρχαίο θέατρο αλλά και ερείπια χιλιάδων χρόνων διάσπαρτα κατά μήκος του νησιού.

Σημεία Ενδιαφέροντος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πόλη της Σητείας, καθώς έχει χτιστεί με αμφιθεατρική διάταξη, διαθέτει πλούσιο Λαογραφικό Μουσείο, και υπήρξε σημαντική πόλη της ανατολικής Κρήτης στην αρχαιότητα. Στο παρελθόν υπήρξε η γενέτειρα του Βιτσέντζου Κορνάρου, συγγραφέα του αφηγηματικού ποιήματος “Ερωτόκριτος”, ενώ σήμερα έχει έντονη νυχτερινή ζωή και διασκέδαση διαθέτοντας ένα γραφικό λιμάνι, ιστορικά μνημεία, και πολλές ταβέρνες με καφενεία. Ο νομός Λασιθίου διαθέτει επίσης πάρα πολλά φαράγγια για τους λάτρεις εξωτερικών δραστηριοτήτων όπως η πεζοπορία και η ορειβασία.

Τα πιο γνωστά εξ’ αυτών είναι το φαράγγι του Ρίχτη με τους πλούσιους σε νερό καταρράκτες του και τους καταπράσινους πλατάνους του, αλλά και το εντυπωσιακό φαράγγι του Χα, το οποίο είναι ένα πολύ στενό πέρασμα ανάμεσα σε δύο πανύψηλους όγκους βουνών. Τέλος, δεν θα μπορούσατε να παραλείψετε μια επίσκεψη στο προστατευόμενο Φοινικόδασος του Βάϊ με την απίστευτη παραλία του, αλλά και την κοντινή Μονή Τοπλού που εξωτερικά θυμίζει ένα μικρό φρούριο, αλλά μέσα της φιλοξενεί αγιογραφίες, γλυπτά και μια εγκατάσταση για την παραγωγή βιολογικού κρασιού και λαδιού.

Σητεία

Παραλίες

Dessole Hermes Hotel

Ξενοδοχεία

SAFARI CLUB KATHARO

Δραστηριότητες