Φαράγγι Σαμαριάς

Σχετικά με Φαράγγι Σαμαριάς

To Φαράγγι της Σαμαριάς ξεκινάει από το οροπέδιο Ομαλός 38 χιλιόμετρα από τα Χανιά σε ύψος 1080 μέτρα στα Λευκά Όρη. Επί τουρκοκρατίας ήταν άντρο επαναστατών. Μόνο δυο φορές κατάφεραν οι Τούρκοι να φθάσουν ως εκεί και για λίγες μέρες, κατά την αποτυχούσα επανάσταση των ετών 1886 - 1888 (επανάσταση των χιλίων ημερών).

Η διαδρομή ξεκινάει από το ξυλόσκαλο και είναι κατηφορική για περίπου 1,5 ώρα. Η κλίση του εδάφους είναι μέτρια, παρόλ’ αυτά πρέπει να προσέχουμε, όταν περπατάμε, γιατί το μονοπάτι έχει πέτρες, κουκουνάρια, πευκοβελόνες, πράγμα που το κάνει σχετικά γλιστερό σε ορισμένα σημεία. Η διαδρομή αρχίζει να γίνεται πιο ομαλή, αφού συναντήσουμε το ρέμα (ποτάμι), λίγο μετά το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, έχει μια ελαφρά κατηφορική κλίση. Στη συνέχεια θα χρειαστεί πολλές φορές να διασχίσουμε το ρέμα, περνάμε από πρόχειρα γεφυράκια ή πηδώντας από πέτρα σε πέτρα. Είναι ένα πράγμα που πρέπει να προσέξουμε, για να μη χτυπήσουμε ή γυρίσουμε τα πόδια μας.

Μετά από περίπου 1,5 ώρα θα φτάσουμε στο χωριό Σαμαριά, αφού περάσουμε το γεφυράκι στα αριστερά μας, εκεί υπάρχουν αρκετά τραπέζια όπου μπορεί να φάει κανείς με την παρέα του, υπάρχουν τουαλέτες, πηγή με παγωμένο νερό, πεζούλια όπου μπορεί να ξαπλώσει κανείς και να ξεκουραστεί. Μετά το χωριό έχουμε ακόμα περίπου 2 - 2,5 ώρες μέχρι τη θάλασσα.

Το φαράγγι από την είσοδο (οροπέδιο Ομαλός) μέχρι και την έξοδό του (έλεγχος εισιτηρίων) είναι 13 χιλιόμετρα. Από κει και μέχρι την Αγιά Ρουμέλη είναι ακόμα 2,5 χιλιόμετρα. Όλη σχεδόν η διαδρομή γίνεται υπό σκιά, τα τελευταία όμως 2,5 χιλιόμετρα είναι χωρίς σκιά, όπου πρέπει να προσέχουμε τον ήλιο και τη ζέστη, μιας και θα είμαστε ήδη κουρασμένοι και θα είναι μεσημέρι. Γιατρός υπάρχει στο χωριό της Σαμαριάς μέσα στο φαράγγι. Τα κινητά τηλέφωνα δεν λειτουργούν, γιατί δεν έχουν σήμα μέσα στο φαράγγι, σήμα θα έχουμε, μόλις βγούμε στην Αγιά Ρουμέλη.

Στον Εθνικό Δρυμό των Λευκών Oρέων-Σαμαριάς ζει το κρητικό αγριοκάτσικο ή Κρι-Κρι. Τα Κρι-Κρι ζουν σε μικρές ομάδες των δύο έως πέντε ζώων, ζουν μόνο στην Κρήτη και ανήκουν στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Ένα βασικό πρόβλημα αποτελεί και η ανάμειξη του πληθυσμού με κατσίκες, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του είδους. Επίσης, ένα άλλο είδος που θεωρούνταν ότι είχε εκλείψει, αλλά πρόσφατα εντοπίστηκε στα Λευκά όρη από ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, είναι ο κρητικός αγριόγατος. Στα Λευκά Όρη ζουν ακόμη ο ακανθοπόντικας (ένα μικρόσωμο τρωκτικό), ο κρητικός ασβός, το κρητικό κουνάβι και η κρητική νυφίτσα ή καλογιαννού. Επίσης, στον Ομαλό βρίσκει καταφύγιο ο γυπαετός, ο χρυσαετός, το όρνιο, η νησιωτική πέρδικα, το μουστακοτσιροβάκο, την κοκκινοκαλιακούδα, την κιτρινοκαλιακούδα και το σπιζαετό.

0.0/5.0

Κριτικές Επισκεπτών