Φαράγγι Εθιανό

Σχετικά με Φαράγγι Εθιανό

Το Εθιανό φαράγγι (γνωστό και ως Βορνό φαράγγι) είναι το μεγαλύτερο φαράγγι στη βόρεια πλευρά των Αστερουσίων Ορέων, στα νότια του νομού Ηρακλείου και βρίσκει τον ποταμό Αναποδιάρη που διασχίζει την πεδιάδα της Μεσαράς και χύνεται στο Λιβυκό Πέλαγος.

Το φαράγγι αυτό ξεκινάει ανατολικά από το παραδοσιακό χωριό Εθιά, έχει κατεύθυνση προς τον Βορρά και καταλήγει στην πεδιάδα της Μεσαράς, ανάμεσα στα χωριά Ροτάσι και Μεσοχώρι, όπου και χύνονται τα λιγοστά νερά του κατά τους χειμερινούς μήνες του έτους. Έχει 13 ραπέλ, το μεγαλύτερο των οποίων είναι 37 μέτρα. Σχετικά κλειστό, ξερό, όπως και τα περισσότερα φαράγγια των Αστερουσίων και προσπελάσιμο όλους τους μήνες του χρόνου.

Το Εθιανό είναι ένα πολύ άγριο φαράγγι και απαιτείται ειδικός τεχνικός εξοπλισμός για τη διάσχισή του. Με χαρακτηριστικά πετρώματα πλακώδους ασβεστόλιθου, ανοιχτό στο τέλος του και με ένα μεγάλο πεζοπορικό κομμάτι. Νερό έχει μόνο μετά από έντονες καταιγίδες. Η μεγαλύτερη κατάβασή του έχει ύψος περίπου 65μ., με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους canyoners. Χρειάζεται αυξημένη προσοχή εξαιτίας των κατολισθήσεων, αφού τα πετρώματα είναι ιδιαίτερα σαθρά.

0.0/5.0

Κριτικές Επισκεπτών