Φαράγγι Κάτω Ζάκρου

Σχετικά με Φαράγγι Κάτω Ζάκρου

Το φαράγγι της Ζάκρου βρίσκεται στο δήμο Ιτάνου, 39 χλμ νοτιοανατολικά της Σητείας. Η διάρκεια της πεζοπορίας είναι περίπου 1,5 με 2 ώρες. Το φαράγγι είναι πολύ όμορφο με επιβλητικά τοιχώματα. Σε όλο το μήκος της διαδρομής και στις δυο πλευρές του φαραγγιού θα συναντήσετε πολλές μικρές σπηλιές.

Το όνομα του το πήρε από τον αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα που στην αναζήτηση του για το Μινωικό Νεκροταφείο της Αρχαίας Ζάκρου είχε ερευνήσει και ανασκάψει πολλές θέσεις στην ευρύτερη περιοχή. Πίστευε πως θα έβρισκε πολλά αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια όπως και έγινε. Εξερευνώντας οδηγήθηκε σε όλο το μήκος του φαραγγιού που συνδέει τη Ζάκρο με την Κάτω Ζάκρο.

Στα πλάγια τοιχώματα του φαραγγιού ανακάλυψε πολλές σπηλιές όπου βρέθηκαν τάφοι της Μινωικής περιόδου, αλλά και προγενέστεροι, με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Ένα από αυτά είναι μια πέτρινη κοσμηματοθήκη με ανάγλυφη λαβή που παριστάνει έναν ξαπλωμένο σκύλο. Το φαράγγι καταλήγει στην παραλιακό οικισμό της Κάτω Ζάκρου πολύ κοντά στο Μινωικό Ανάκτορο.

0.0/5.0

Κριτικές Επισκεπτών