Φαράγγι Πατσός

Σχετικά με Φαράγγι Πατσός

Το φαράγγι της Πατσού (σε υψόμετρο 490 μέτρα), ή αλλιώς το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου, βρίσκεται στο νομό Ρεθύμνου, 8 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της μονής Αρκαδίου, στην καταπράσινη επαρχία του Αμαρίου. Τα νερά του φαραγγιού χύνονται πλέον στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών. Είναι εύκολο στη διάβασή του και αξιοποιημένο από τη δασική υπηρεσία.

Πιο ψηλά από την είσοδο του φαραγγιού, υπάρχει σκαμμένη κάτω από το γκρεμό, μια τεράστια σπηλιά που φιλοξενεί την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και δίπλα σε μια βραχώδη προεξοχή υπήρχε ο βωμός του παγανιστικού ιερού. Σε αυτό το φυσικό βωμό χιλιάδες χρόνια πριν, λάμβαναν χώρα τελετές συνδεδεμένες με τη μινωική λατρεία της φύσης που είχαν ως επίκεντρο το μυστήριο της αλλαγής των εποχών και την ανανέωση του κύκλου της βλάστησης. Η ιερότητα του χώρου παρέμεινε ανέγγιχτη από την μινωική εποχή μέχρι τους πρώτους αιώνες της ρωμαϊκής κατάκτησης του νησιού. Στην περιοχή του βωμού ανακαλύφθηκαν αντικείμενα όπως μικρές αιχμές δοράτων, ιερά κέρατα από άργιλο, ενώ σε μια επιγραφή του 1ου αι. π.Χ. γίνεται αναφορά στη λατρεία του Ερμή Κραναίου (δωρικός τύπος του "Κρηναίου" κρήνη, πηγή). Η αρχαία λατρεία ήταν αδιάλειπτη για 25 αιώνες, από τα μινωικά χρόνια έως το τέλος της ρωμαιοκρατίας (2000π.Χ. – 4ος αιώνας μ.Χ.). Αρχαία τάματα από το συγκεκριμένο ιερό υπάρχουν ακόμη και στο μουσείο της Οξφόρδης, αφού τα πούλησαν στον Έβανς.

Το φαράγγι διαθέτει υποδομή για πιν νικ, αυτοσχέδιο barbecue, κοντά σε μια παλιά πηγή δίπλα στο ρεύμα του ποταμού, καθώς και παρατηρητήριο πουλιών. Υπάρχει μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι, μήκους 5 χιλιομέτρων που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα από το Σπήλαιο έως το Φράγμα  των Ποταμών. Το Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου απέχει από τον οικισμό Πατσού περί τα 3 χλμ. και είναι μία καλή επιλογή για κάθε φυσιολάτρη και όχι μόνο, ο οποίος μπορεί να απολαύσει το φυσικό τοπίο της περιοχής. Στη διαδρομή που ακολουθείται συναντούμε το χωριό Πρασιές και το Φράγμα των Ποταμών. Ακολουθώντας το νέο σύγχρονο οδικό άξονα "Αμαριώτικο δρόμο" μπορείτε να φτάσετε σε περίπου 15'. Από το χωριό Πατσός το Φαράγγι του Αγ. Αντωνίου απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα. 

Το Φαράγγι της Πατσού είναι ένας μικρός βοτανικός κήπος με γιγάντια πλατάνια, μικροσκοπικές σολενόψις (Solenopsis Minuta) και ενδημικά βερμπάσκο (Verbascum Arcturus). Η διέλευση του φαραγγιού, διάρκειας περίπου μιας ώρας, είναι σχετικά εύκολη και μπορεί να πραγματοποιηθεί σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από τις αναβλύζουσες πηγές, που δημιουργούν συνθήκες πλούσιας βλάστησης όλο το χρόνο.

0.0/5.0

Κριτικές Επισκεπτών