Το Ρέθυμνο αποτελεί κατά πολλούς την καρδιά της Κρήτης και ίσως την πιο καλοδιατηρημένη Αναγεννησιακή πόλη της Ελλάδας. Η ιστορία του ξεκινά 4500 χρόνια πριν με την άνθηση του Μινωικού Πολιτισμού, ενώ έχουν διασωθεί αρκετά βενετσιάνικα μνημεία αλλά και κτιριακές παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής του νησιού.

Iberostar Creta Marine

Ξενοδοχεία

Σκεπαστή

Παραλίες

Παραλία Σπηλιές

Παραλίες

Σε όλη την πόλη μπορείτε να βρείτε πολυάριθμα σπίτια με λουλουδάτες εσωτερικές αυλές και παραδοσιακά μαγαζάκια για να πιείτε τον καφέ σας και να απολαύσετε την Κρητική κουζίνα. Η πόλη του Ρεθύμνου προσφέρει μια ενναλακτική πρόταση στον τουριστικό τομέα του νησιού, λόγω της ζεστής και φιλόξενης συμπεριφοράς των ντόπιων κατοίκων, αλλά κυρίως χάρης στην ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα που διακατέχει ολόκληρη την πόλη.

Ενετικό Λιμάνι

Το παλιό ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου είναι ο κύριος πόλος έλξης στην διασκέδαση και τη νυχτερινή ζωή για ντόπιους και επισκέπτες. Την καλοκαιρινή περίοδο οι ψαροταβέρνες που δεσπόζουν σε κάθε γωνία του λιμανιού προσφέρουν μοναδικά εδέσματα και αξέχαστες γευστικές εμπειρίες, ενώ οι καλοδιατηρημένες προσόψεις των σπιτιών δίνουν έναν διαφορετικό τόνο στους επισκέπτες του νησιού. Περιμετρικά του λιμανιού είναι προσδεμένα καΐκια, ιστιοπλοϊκά και μικρά ιστιοφόρα πλοιάρια, με μερικά εξ’ αυτών να είναι ξύλινης κατασκευής και να πραγματοποιούν σύντομες διαδρομές σε κοντινές παραλίες αναπολώντας νοσταλγικές εποχές.

Την χειμερινή περίοδο αντίθετα, τα ηνία παίρνουν οι πολυάριθμες καφετέριες και τα μπαρ της περιοχής, όπου οι εναπομείναντες τουρίστες και φοιτητές απολαμβάνουν τον καφέ τους και διασκεδάζουν μέχρι πρωίας, ξεφεύγοντας από την καθημερινότητά τους. Τέλος, άξιο αναφοράς είναι φυσικά και το βενετσιάνικο φρούριο της Φορτέτζας στο οποίο φιλοξενούνται προμαχώνες, εκκλησίες, ένα παλαιό Οθωμανικό τέμενος, και ένα υπαίθριο θέατρο στο οποίο τελούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι.

Θρησκεία

Η Μεγάλη Πόρτα είναι το μοναδικό οχυρωματικό έργο που συντηρείται έως και σήμερα, ενώ η κρήνη Rimondi στην πλατεία Πετυχάκη αποτελεί ενδεικτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της Ενετικής Περιόδου. Στην περιοχή υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και καφετέριες, με την εκκλησία της Santa Maria να ξεχωρίζει λόγω του συνδυασμού των επιβλητικών θόλων με την προσθήκη του υψηλότερου μιναρέ στο Ρέθυμνο όταν μετατράπηκε στο πάλαι ποτέ Τζαμί Νερατζέ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν μοναδικά εκθέματα από το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο κοσμείται από την επιγραφή “VIRTUTE FULCIDA DOMUS. MDCIXKAL. JUNII” που μεταφράζεται ως “Με την αρετή αστράφτει το σπίτι, πρώτες μέρες Ιούνη 1609”.

Από την άλλη πλευρά, η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου με τα παρεκκλήσια της θρύβει από κόσμο τους περισσότερους μήνες του χρόνου, καθώς λειτουργεί ως εκθεσιακό κέντρο. Φεύγοντας από την πόλη του Ρεθύμνου και κατευθυνόμενοι στην ενδοχώρα, βρίσκεται η περίφημη Μονή Αρκαδίου, στην οποία έλαβε μέρος το ομότιτλο ολοκαύτωμα κατά την διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης και ορόσημο του Κρητικού Αγώνα, οδηγώντας στην παραχώρηση οργανικού νόμου για τους χριστιανούς του νησιού εν έτη 1868 από τον Σουλτάνο. Βορειοανατολικά της Μονής σε απόσταση περίπου 7χλμ και διαδρομή διάρκειας μόλις 10 λεπτών βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελεύθερνας που καταλαμβάνει 2000τμ και στεγάζει ταφικά ευρήματα χιλιάδων χρόνων αλλά και αντικείμενα της Αρχαϊκής, Ελληνιστικής και Βυζαντινής Περιόδου.

Πέραν των ιστορικών αξιοθέατων του νομού, ιδιαίτερης σημασίας και τουριστικής ανάπτυξης τυγχάνει και η κωμόπολη των Ανωγείων. Το υψηλό υψόμετρο και το κλίμα της περιοχής κάνουν τα Ανώγεια τον ιδανικό προορισμό για χειμερινό τουρισμό, προσφέροντας παράλληλα πρόσβαση στις οικίες σημαντικών μορφών του Κρητικού Πολιτισμού (π.χ. Νίκος Ξυλούρης) αλλά και εκκλησίες με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα. Στο οροπέδιο Ίδη του ίδιου δήμου υπάρχει και το Ιδαίον Άντρο, ένα περίφημο σπήλαιο και πόλος έλξης για τους επισκέπτες του νησιού, στο οποίο κατά την Ελληνική Μυθολογία μεγάλωσε ο Δίας προστατευόμενος από τους Κουρήτες.

Παραλίες

Στην βόρεια ακτογραμμή του νομού Ρεθύμνου βρίσκονται μερικές από τις πιο δημοφιλείς και οργανωμένες παραλίες του νησιού. Κάθε μια εξ’ αυτών συνοδεύεται από ξεχωριστές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις για την κάλυψη όλων των αναγκών, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα πραγματοποίησης διάφορων water sports. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το κοσμοπολίτικο Μπαλί με πανέμορφους κόλπους, σπηλιές, και αμμουδερές παραλίες με πράσινα νερά, αλλά και το Πάνορμο με την παραλία Λιμανάκι που ενδείκνυται για πιο ήρεμες και οικονομικές εξορμήσεις.

Στην νότια πλευρά αντίθετα, υπάρχουν μερικές από τις πιο μαγικές παραλίες το νησιού, οι οποίες παραμένουν σχεδόν ανέγγιχτες από τον ανθρώπινο παράγοντα, προσφέροντας έτσι μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ιδιωτικότητας. Η παραλία Πρέβελη είναι ενδεικτικό δείγμα ενός επίγειου παραδείσου που συνδυάζει τα αλμυρά νερά της Μεσογείου με τα γλυκά νερά του ποταμού Κουρταλιώτη συνοδευόμενα από ένα μικρού μήκους φοινικόδασος.

Σε κοντινή απόσταση και στην ίδια περιοχή βρίσκεται επίσης η αναστηλωμένη Μονή Πρεβέλης που λειτουργεί ως μουσειακός χώρος εικόνων και ιερών κειμηλίων. Εν αντίθεση, πιο απομονωμένοι παραθαλάσσιοι τουριστικοί προορισμοί όπως του Άγιου Παύλου και του Πλακιά, μπορούν να προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης σε οικογένειες που αναζητούν καταγάλανα νερά και ικανοποιητική τοπική κουζίνα από παραδοσιακές ταβέρνες.

Iberostar Creta Panorama

Ξενοδοχεία

Alexander Hotel Γερακάρι

Ξενοδοχεία

Safari Club Πρέβελη

Δραστηριότητες