Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Σχετικά με Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), που στεγάζεται κοντά στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του. Στους εκθεσιακούς του χώρους, επιφάνειας μεγαλύτερης των 5500 τ.μ., αναδεικνύεται με τρόπο εντυπωσιακό και καινοτόμο, το φυσικό περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην Ελλάδα και την Κρήτη.

Στα τέσσερα διαφορετικά επίπεδα της έκθεσης οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα «Μεγαδιοράματα», δηλαδή ρεαλιστικές και σε φυσικό μέγεθος αναπαραστάσεις της φύσης, στο Γιγάντιο Δεινοθήριο, στα Απολιθώματα, στο Ζωντανό Μουσείο, στον Ερευνότοπο, στον Εγκέλαδο, στην Αίθουσα Πολυμέσων και στο Χώρο των Περιοδικών Εκθέσεων.

Στο ΙΣΟΓΕΙΟ γνωρίστε μερικά από τα μοναδικά Απολιθώματα θηλαστικών που βρέθηκαν στην Κρήτη. Περιηγηθείτε στα δύο Μεγαδιοράματα όπου προβάλλονται τα δάση των φυλλοβόλων δένδρων και οι θαμνότοποι της Μεσογείου και δείτε την αρκούδα, τον αγριόχοιρο, το λύκο, την αλεπού, τον αγριόγατο και πολλά ακόμη. Στο ανατολικό κτήριο του ισογείου μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Χώρο των Περιοδικών Εκθέσεων.

Στο ΕΠΙΠΕΔΟ +1 περιηγηθείτε σε δύο ακόμη εντυπωσιακά Μεγαδιοράματα που φιλοξενούν τα οικοσυστήματα των Κωνοφόρων δένδρων και των Ψηλών βουνών της Μεσογείου. Η ραβδωτή ύαινα, το τσακάλι, το πλατώνι, η στεπογερακίνα, ο σφηκιάρης, αλλά και ο εντυπωσιακός λύγκας χαρακτηρίζουν τα κωνοφόρα δάση με κέδρα, έλατα και κυπαρίσσια, ενώ στα οικοσυστήματα των ψηλών βουνών εντυπωσιάζουν ο αίγαγρος, το αγριόγιδο και το αγρινό της Κύπρου. Στο επίπεδο αυτό μπορείτε να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας τον καφέ σας ή ένα γρήγορο φαγητό με θέα το Κρητικό πέλαγος.

Το Γιγάντιο Δεινοθήριο είναι ένα ακόμη εντυπωσιακό έκθεμα που μπορείτε να δείτε από αυτό το επίπεδο. Πρόκειται για μια αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος του τρίτου μεγαλύτερου χερσαίου θηλαστικού που έχει βρεθεί στον κόσμο, με 5 μέτρα ύψος και 7 μέτρα μήκος. Έζησε στην Κρήτη πριν από 8,5 εκατομμύρια χρόνια.

Οι μικροί μας φίλοι μπορούν να επισκεφτούν τον Ερευνότοπο και να ζήσουν τη μαγεία της εξερεύνησης σε ένα χώρο αποκλειστικά για τα παιδιά, μοναδικό στην Ελλάδα, πρωτότυπο, με ποικίλες βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες.

Ένα επίπεδο χαμηλότερα, στο ΕΠΙΠΕΔΟ -2 ζήστε τη μοναδική εμπειρία των σεισμών! Ο τρομερός Εγκέλαδος σας περιμένει εκεί, ανυπομονώντας να σας ταρακουνήσει στη σεισμική του τράπεζα!

Στο ΕΠΙΠΕΔΟ -1 θα γνωρίσετε τη ζωή στα οικοσυστήματα του Νερού και των Ερήμων στα αντίστοιχα Μεγαδιοράματα. Η μεσογειακή φώκια, η βίδρα, η χαλκόκοτα, οι ερωδιοί και η χουλιαρομύτα είναι μερικοί μόνο από τους ιδιαίτερους κατοίκους των υδάτινων οικοσυστημάτων. Στα ερημικά οικοσυστήματα της ανατολικής Μεσογείου συγκρίνετε την αμμώδη και βραχώδη έρημο με την ημιέρημο της Κρήτης. Η αντιλόπη, η αλεπού της ερήμου και το βερβέρικο αρνί, είναι κάποια από τα ζώα που θα τραβήξουν την προσοχή σας. Στο Ζωντανό Μουσείο έχετε την ευκαιρία να δείτε τρίτωνες, οχιές, αγκαθοπόντικες και πολλά άλλα ζωντανά ζώα. Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε τις επιλεγμένες προβολές στην Αίθουσα Πολυμέσων.

Χρήσιμες Πληροφορίες για την επίσκεψή σας

Ωράριο 09:00 - 21:00 (όλες τις ημέρες της εβδομάδας)

Εισητήρια
  • Ενήλικες: 8 €
  • Παιδιά από 3 ετών εώς 18 ετών: 5 €

Ο χώρος στέγασης του Μουσείου παραχωρήθηκε από το Δήμο Ηρακλείου και τη ΔΕΗ Α.Ε. Το κτήριο του Μουσείου χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα URBAN II και Ελλάδα 2004. Η εσωτερική διαμόρφωση χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Κρήτης, τις Δημόσιες Επενδύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, το πρόγραμμα INTERREG III και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

0.0/5.0

Κριτικές Επισκεπτών