Αγροτικό Μουσείο

Σχετικά με Αγροτικό Μουσείο

Το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά ιδρύθηκε από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) το 1988. Στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο ελαιοτριβείο (φάμπρικα) του 19ου αιώνα, στον παραδοσιακό οικισμό του Πισκοπιανού, 3 χλμ. νότια του Λιμένα Χερσονήσου.

Η φάμπρικα δωρήθηκε στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών από τον Μενέλαο Γ. Παρλαμά, πρόεδρο της ΕΚΙΜ για περισσότερο από σαράντα έτη. Στη δεκαετία του 1990 στο κτίριο προστέθηκε ένας επιπλέον όροφος, ο οποίος λειτουργεί σήμερα ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, ομιλίες) και με τη δωρεά της παρακείμενης οικίας από τη Λιάνα Παρλαμά και τη συνδρομή του ΠΕΠ Κρήτης διαμορφώθηκε ένα σύγχρονο μουσειακό περιβάλλον, το οποίο μαζί με την ανακαινισμένη φάμπρικα, λειτουργεί σήμερα ως ενιαίος εκθεσιακός χώρος 500 τ.μ. περίπου. Το 2011 το Μουσείο μετονομάστηκε σε Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά και Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη. Στη φάμπρικα παρουσιάζονται οι προβιομηχανικές επαγγελματικές, αγροτικές και καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της υπαίθρου, με αντικείμενα που χρονολογούνται από τον όψιμο 19ο αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού, περισυλλεγμένα στο σύνολό τους από τους ιδρυτές της ΕΚΙΜ, Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινό και Μενέλαο Γ. Παρλαμά.

Το Μουσείο εμπλουτίστηκε με τη δωρεά υφαντών της συλλογής της, από τη Θεανώ Μεταξά-Κανακάκη, τα οποία εκτίθενται στη νέα του πτέρυγα. Οι συλλογές του Μουσείου υποστηρίζονται από πλούσιο εποπτικό υλικό και σύγχρονα ψηφιακά μέσα που επιτρέπουν στον επισκέπτη να έχει πρόσβαση σε επιπλέον πληροφορία και τεκμηρίωση ανά εκθεσιακή ενότητα. Οι χώροι είναι προσβάσιμοι στα ΑΜΕΑ και το Μουσείο διαθέτει μικρό πωλητήριο στην αίθουσα υποδοχής. Στους εξωτερικούς χώρους του Μουσείου λουλούδια, φυτά και βότανα της Κρήτης -φυτεμένα σε νεώτερα ή δεύτερης χρήσης κεραμικά των τοπικών εργαστηρίων- δίνουν μια εικόνα της κρητικής χλωρίδας, ενώ από τις βεράντες του οικήματος απολαμβάνει ο επισκέπτης την πανοραμική θέα του κόλπου της Χερσονήσου.

Εισιτήρια

  • Ολόκληρο: 4,00€
  • Μειωμένο: μαθητές και φοιτητές (με κάρτες), άτομα άνω των 65 ετών 3,00€
  • Παιδιά έως 12 ετών: Ελεύθερη είσοδος
0.0/5.0

Κριτικές Επισκεπτών