Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο

Σχετικά με Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο

ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ...

Το παραδοσιακό ελαιοτριβείο ιδρύθηκε το 1912, από τον Εμμ. Χατζηιωάννου Βασιλάκη. Για μισό σχεδόν αιώνα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Η κύρια δουλειά του ήταν να παράγει το αγνό, παρθένο κρητικό ελαιόλαδο, μέσα από διαδικασίες άκρως υγιεινές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σήμερα, μετά από 35 χρόνια απουσίας, επαναλειτουργεί, με σκοπό να προβάλει την πατροπαράδοτη παραγωγή του ελαιολάδου.

Επισκεφτείτε μας για να γνωρίσετε κι εσείς από κοντά τα μυστικά του "Νο 1" συστατικού της Μεσογειακής διατροφής.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

  1. ΛΙΟΜΑΖΕΜΑ: είναι το 1o στάδιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει τη συλλογή του καρπού από το δέντρο “ΕΛΙΑ”.
  2. ΛΙΧΝΙΣΜΑ: είναι η διαδικασία διαλογής του ελαιοκάρπου από τα φύλλα.
  3. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ: η μεταφορά στο ελαιοτριβείο γινόταν με τα γαϊδουράκια.
  4. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΣΤΟ “ΣΙΛΟ”: το “σιλό” είναι ένα μεγάλο χωνί, στο οποίο άδειαζαν τις ελιές και βρισκόταν ακριβώς από πάνω από τους κυλιόμενους πέτρινους τροχούς άλεσης.
  5. ΑΛΕΣΗ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ: ένα γαϊδουράκι ή ένα άλογο “ζεμένο” (δεμένο) από ένα ξύλο αναλάμβανε να θέσει σε κίνηση τους 3 πέτρινους τροχούς. Ο ελαιόκαρπος γινόταν “ζύμη” (μείγμα ελιάς και πυρήνα συνθλιμμένου). Κατόπιν έπεφτε στο “καστρί” (ειδικό αυλάκι, περιμετρικό των τροχών, για τη συλλογή της “ζύμης”) και από εκεί κατέληγε σ’ ένα μικρό δοχείο, το “σκαφάκι”. Το “σκαφάκι” μετέφεραν σ’ ένα μεγαλύτερο δοχείο, τη “σκάφη”.
  6. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ "ΖΥΜΗΣ" ΣΤΑ "ΜΑΝΤΙΛΙΑ" και παραγωγή μείγματος ελαιολάδου-νερού υπό πίεση.
  7. ΣΤΑΔΙΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΟ ΝΕΡΟ: το μείγμα ελαιολάδου - νερού τοποθετείται σε μεγάλα δοχεία. Ο διαχωρισμός γίνεται βάσει του νόμου της βαρύτητας. Το ελαιόλαδο, λόγω μικρότερου βάρους από το νερό, σταδιακά επιπλέει στην κορυφή του δοχείου. Από εκεί γίνεται και η συλλογή του αγνού και 100% φυσικού ελαιολάδου.

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ, ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΛΛΑΧΤΑ, ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ... ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΕΛΛΕΣ ΜΕΡΑΜΒΕΛΛΟΥ, 12 χλμ. ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΟΥΝΤΑΣ.

0.0/5.0

Κριτικές Επισκεπτών