Οινοποιείο Δουλουφάκης

Σχετικά με Οινοποιείο Δουλουφάκης

Από τον παππού στον πατέρα και μετά στον εγγονό, η οικογένεια Δουλουφάκη εργάστηκε επίμονα για τη διάσωση τοπικών ποικιλιών και την ανάδειξη γηγενών χαρακτηριστικών, όταν ακόμη οι προσπάθειες για επαγγελματική διαχείριση της οινικής παραγωγής στην Ελλάδα δεν εύρισκε ευήκοα ώτα.

Οι πρώτες διακρίσεις
Το μεράκι και οι κόποι των ανθρώπων απέδωσαν και ο πρώτος έπαινος για τα κρασιά της οικογένειας Δουλουφάκη χρονολογείται από το 1952, όταν το κρητικό οινοποιείο έλαβε μέρος στη 17η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι συνεχιστές
Μισό και πλέον αιώνα μετά, το ίδιο οινοποιείο εκσυγχρονισμένο συνεχίζει με το ίδιο μεράκι την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Την οικογενειακή οινική παράδοση συνεχίζει τώρα πια ο κ. Νίκος Δουλουφάκης, με σπουδές οινολογία στo Piemonte της Ιταλίας, μία περιοχή όπου η ενασχόληση με το κρασί έχει αναχθεί σε επιστήμη. Κύριο μέλημά του εξ αρχής ήταν η αναδιάρθρωση των οικογενειακών αμπελώνων και ο εκσυγχρονισμός του οινοποιείου. Η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη, καθώς το οικονομικό περιβάλλον δεν ευνοούσε στην πράξη τέτοιες πρωτοβουλίες και ο προσωπικός μόχθος ήταν απολύτως αναγκαίος για να πραγματοποιηθεί το εγχείρημα.

Οι νέες διακρίσεις
Η αναγνώριση της προσπάθειας ήρθε, και τα κρασιά Δουλουφάκη κερδίζουν χρόνο με το χρόνο μεγαλύτερο μερίδιο στην τοπική και διεθνή αγορά και κυρίως, αποσπούν σημαντικές διακρίσεις που τους δίνουν το διαβατήριο για μια ακόμη πιο λαμπρή πορεία.

Από το έτος 2003 και μετά το οινοποιείο Δουλουφάκη έχει αποσπάσει πολλά και σημαντικά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πρόσφατα, στη διάρκεια του 11ου Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, τα κρασιά Δουλουφάκη απέσπασαν έξι χρυσά και τρία αργυρά μετάλλια καθώς και μια τιμητική διάκριση, μεταξύ 667 κρασιών που έλαβαν μέρος από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βραζιλία, τη Σλοβακία τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία, κατατάσσοντας το Οινοποιείο πρώτο σε διακρίσεις στον εν λόγω διαγωνισμό.

Οι αμπελώνες
Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο 350 μέτρων σε πλαγιές λόφων με αργυλοπηλώδη σύσταση εδαφών και είναι έκτασης 70 στρεμμάτων. Επιλογή του Νίκου Δουλουφάκη ήταν να επενδύσει τόσο σε τοπικές ποικιλίες όπως λιάτικο, κοτσιφάλι, βηλάνα, βιδιανό, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το οινικό δυναμικό των κρητικών ποικιλιών, όσο και σε διεθνείς όπως Syrah, Cabernet Sauvignon Blanc, Chardonnay κ.α.

Από τις αρχές του 2000 οι αμπελώνες του οινοποιείου έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας με εποπτεύοντα οργανισμό την ΔΗΩ και τα προϊόντα φέρουν το σήμα "Προϊόν Βιολογικής Γεωργίας" σύμφωνα με τα πρότυπα (EC) 834/07 και USDA-NOP .

Το οινοποιείο
Το οινοποιείο βρίσκεται στις Δαφνές και αποτελεί μία μικρή αλλά εξαιρετικά προσεγμένη και σύγχρονη οινοποιητική μονάδα. Το κελάρι κρύβει 250 περίπου βαρέλια δρύινα και ακακίας για την παλαίωση των ερυθρών οίνων.

Στην αίθουσα γευσιγνωσίας που υπάρχει δίπλα στο οινοποιείο φίλοι του κρασιού, από την Κρήτη, αλλά και απ’ όλο τον κόσμο απολαμβάνουν τη μυσταγωγία του κρασιού. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χειμώνα πραγματοποιήθηκαν εδώ Βραδιές Οίνου με κάθετες γευσιγνωσίες, γευσιγνωσίες οίνων από όλο των κόσμο, καθώς και γευστικές δοκιμές για την αναζήτηση ιδανικών συνδυασμών τυριών και οίνου. Οι οινόφιλοι απ’ όλη την Κρήτη γέμιζαν ασφυκτικά το χώρο και απολάμβαναν την διαδικασία!

Τα κρασιά
Μία από τις πιο γνωστές και πολυβραβευμένες ετικέτες ο Άσπρος Λαγός φτιάχνεται πλέον αποκλειστικά από Βιδιανό και είναι ένα λευκό κρασί περασμένο για 5 μήνες από βαρέλι με αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών, που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τι μπορεί να προσφέρουν οι γηγενείς ποικιλίες. Ο συνδιασμός Λιάτικο , Κοτσιφάλι και Syrah δίνει ένα ξεχωριστό ερυθρό κρασί με δυνατή και βελούδινη ταυτόχρονα γεύση, το «Ενότρια» . Το «Ενότρια» ροζέ, από Κοτσιφάλι και Syrah, το μανοδικό ροζέ του Οινοποιείου, έχει πιστούς φίλους. Φανατικό κοινό απολαμβάνει και η «Μαλβαζια» ένας οίνος φυσικώς γλυκός με εξαιρετικά βελούδινη και μεστή γλυκιά γεύση που συνοδεύει ιδανικά διάφορα γλυκά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Γευσιγνωσίες
Το οινοποιείο μας είναι επισκέψιμο. Μπορείτε να έρθετε (κατόπιν συνεννόησης) για να σας δείξουμε το χώρο του οινοποιείου και τον τρόπο παραγωγής των κρασιών. Στην αίθουσα γευσιγνωσίας μπορείτε να δοκιμάσετε τα κρασιά μας, να γνωρίσετε τα χαρακτηριστικά τους και να μιλήσουμε για τις ποικιλίες των σταφυλιών και τον κρητικό αμπελώνα.

Παρακαλούμε επικοινωνήστε έγκαιρα μαζί μας για την επίσκεψή σας στο 2810792017 ή στείλτε μας email στο wines@cretanwines.gr.

0.0/5.0

Κριτικές Επισκεπτών